tiistai 5. marraskuuta 2013

Zero Gravity Company

En muista, miten päädyin kaksi vuotta sitten katsomaan Zero Gravity Companyn ensimmäistä teosta Ydin. Sekä avopuolisolleni että minulle tämä oli ensimmäinen kosketus nykysirkukseen. Rakastin esitystä! Olin aivan hurmaantunut erilaisista pienistä tarinoista naisten välisistä ihmissuhteista. 


Kun sirkustreenikaverini viime viikolla etsi seuralaista katsomaan Zero Gravity Companyn uusinta teosta, lupauduin siltä istumalta mukaan. En ollut itse edes huomannut koko tapahtumaa, joten olen iloinen, että joku muu huomasi. Huh! Lopulta mukaan lähti pari muutakin ilma-akrobatiaryhmästämme. 

Show oli jaettu kahdeksi erilliseksi esitykseksi. Ensin näimme Salla Hakanpään köysiesityksen Pinta, jonka jälkeen siirryimme toiseen saliin katsomaan Netta Lepistön ja Maarit Utriaisen esityksen Will Have Sex For Love. 

Kuva: Tom Hakala
Pinta oli puolituntinen yhden naisen show. Esityksessä oli käytetty useita nerokkaita elementtejä, jotka tekivät tempullisesti aika yksinkertaisesta esityksestä mielenkiintoisen. Lempikohtani oli, kun ilma-akrobaatin eteen putosi valkoinen kangas, johon heijastettiin veden alla kuvattua köysitemppuilua. Kankaan takaa esiintyjä katsoi kaihoisasti videoidun itsensä ilmavaa liikkumista veden nosteessa. Loppukohtaus oli sinäänsä hieno veden ryöpytessä esiintyjän päälle, mutta voimakas strobovalo yleisöön päin kohdistettuna ei ollut migreeni-ihmisen mieleen. Onneksi valo ei kuitenkaan laukaissut migreenikohtausta, ja pääsin nauttimaan myös seuraavasta esityksestä.

Kaikki taide ei aina puhuttele kaikkia, ja pakko sanoa, että tämä ei nyt puhutellut minua. Treenikaverini sen sijaan tykkäsivät todella paljon. Omaan mieleeni jäivät vain ne alussa mainitsemani nerokkaat elementit. Sirkusesitykseltä olisin toivonut enemmän sirkustemppuja ja vähemmän performanssitaidetta. Mutta kuten sanottu, toiset tykkäsivät kovastikin.

Kuva: Janne Pietiläinen
Sen sijaan shown toinen osa, Will Have Sex For Love, oli mielestäni kertakaikkisen upea. Rakkauden kaipuuta kuvattiin välillä kauniisti ja koskettavasti, välillä raadollisesti ja koomisestikin. Alun läpinäkyvään muovipressuun kirjoitettu teksti "Will do anything for love" oli esityksen kantava teema. Myös tässä esityksessä välineitä käytettiin todella oivaltavasti. Olen niin kateellinen upeille esiintyjille, jotka tuovat lavalle jotain täysin uutta. Ja pystyvät ilman sanoja kertomaan kokonaisia tarinoita ja kuvailemaan vahvasti erilaisia tunteita. Will Have Sex For Love oli jotain täysin sanoinkuvaamatonta. Taitavaa sirkustemppuilua ja vahvaa tulkintaa. Tarinoita rakkauden koko tunnekirjosta. Netta Lepistö ja Maarit Utriainen todella koskettivat minua.

Kirjoitukseni tuli siinä mielessä vähän myöhässä, kun Cirkon esitykset ovat nyt jo kaikki menneet. Mutta Facebookia kun selailin, niin Will Have Sex For Love on nähtävissä ainakin Vantaan Lumosalissa 28.11.2013. Liputkin vain 8 €. Suosittelen lämpimästi!

Linkkejä:
Zero Gravity Companyn nettisivut
Zero Gravity Company Facebookissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti