keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Jaksat nostaa, muttet viedä takaisin paikalleen?

Olen jo pitkään sunnitellut kirjoittavani kuntosalikäyttäytymisestä. Juttua varten ottamani kuvat näyttivät kuitenkin kaikki liittyvän epäjärjestykseen, joten käsittelenkin nyt vain sitä ja palaan ehkä myöhemmin muihin asioihin. Olen töissä liikuntakeskuksessa, joten joudun aina iltavuoron jälkeen siivoamaan kuntosalin. Se ei kuitenkaan ole syy tähän postaukseen vaan yhtä lailla siivottomuus ärsyttää minua treenaajana. Kirjoitan sekä treenaajan että työntekijän näkökulmasta. 


Aina välillä minulta tullaan töissä kysymään, että "hei, teillä on aiemmin ollut sellainen *tähän joku väline*, mutten löytänyt sitä tänään. Onko se viety pois, ja jos on, voiko saada uuden?" Useimmiten vastaukseni on, että "ei ole viety pois, mutta valitettavasti salillamme ei ole sellaista kulttuuria, että tavarat vietäisiin takaisin paikoilleen, joten se saattaa olla missä vain salin nurkassa." Ja aina löydän välineen iltasiivouksen aikana jostakin kolosta ja vien sen taas paikoilleen. 


Samoin itsekin treenatessani joudun välillä haeskelemaan jotakin välinettä. Usein on myös niin, että joku jättää välineen lattialle, ja sitten joku toinen siirtyy välineen viereen treenaamaan. Muut treenaajat luulevat, että väline on tällä toisella treenaajalla käytössä ja yrittävät sitten turhaan miettiä vaihtoehtoista liikettä, vaikka heidän kaipaamansa väline oikeasti olisikin vapaana. Toisaalta jotkut ovat tämän kulttuurin jo oppineet, ja nappaavat välineen toisen vierestä turhia kyselemättä. Ja juuri sillä hetkellä tietenkin se olikin oikeasti tämän toisen treenaajan käytössä. Palautetta meille on tullut sekä tästä välineiden omimisesta että niiden nappaamisesta kysymättä. Uskon, että se liittyy tähän, koska itseänikin treenaajana vaivaa sama asia. Ei sitä kehtaa koko ajan olla jokaiselta kyselemässä. 

"Eih, teline on kolmen sentin päässä, ei jaksa!"
Toinen asia, joka hämmästyttää, on se, että painoja ei jakseta nostaa takaisin paikoilleen. Jaksat siis nostaa näitä painoja kolmen sarjan ajan kymmenen kertaa, muttet jaksa enää nostaa niitä takaisin paikoilleen? Hei, on ihan ok kysyä apua muilta treenaajilta, jos ei jaksakaan nostaa valitsemaansa painoa. Suosittelen myös siirtymään ensi kerralla pienempiin painoihin, koska liian isoilla painoilla treenaaminen ei kehitä sinua ja sisältää aina loukkaantumisriskin.

Meidän salilla tytöt nostavat päivän päätteeksi isojen poikien painot paikoilleen.
Ylemmässä kuvassa käsipainoja on aivan telineen vieressä lattialla. Samoin lattialla olevien tankojen teline näkyy juuri tuossa kuvan oikeassa laidassa. Painot laitetaan paikoilleen sen takia, että ehkä seuraava treenaaja ei halua treenata juuri sinun painoillasi. Hän joutuu ensin siirtämään edellisen treenaajan painot pois tieltä ja sitten hakemaan omansa. Levällään olevat painot vievät myös turhaan treenitilaa. Lisäksi se on esteettinen kysymys. Haluan treenata mieluummin siistillä salilla. Välineiden ja painojen paikoilleen vieminen kuuluu kuntosalietikettiin. Tehdään kaikki niin, niin kaikilla on mukavampi treenata. 


Joskus joku treenaaja keksii luovan tavan käyttää jotakin välinettä, kuten tässä kuvassa tätä jumppanauhaa. Mutta edelleen, oletko varma, että seuraava treenaaja haluaa käyttää jumppanauhaa juuri näin? Tuollaisen kuminauhan tiukalle kiristetyn solmun avaaminen on muuten aika ärsyttävää. Usein joudun näitä iltaisin purkamaan. 


Tässä yllä olevassa kuvassa on jotain käsittämätöntä. Tämä treenaaja on kuitenkin jaksanut ottaa painot irti tangosta, mutta päättänyt sitten jättää kaiken lattialle. Mietin, että onkohan tässä tilanteessa käynyt niin, että tyyppi on treenannut sulkemisaikaan asti, ja kun olen tullut ilmoittamaan salin sulkeutumisesta, hän on ottanut sen jonkinlaisena "vapaudut vankilasta" -korttina ja jättänyt siksi painot lattialle. 

Oikeassa yläkulmassa näkyy myös lempparitilanteeni. Nuo isommat käsipainot taitavat olla parhaimmillaan jotakin 43,5 kg. On aina mukava yllätys, kun niitä on jätetty lattialle. Telinehän on tässäkin aivan järisyttävän kaukana. Jos joku bodari jaksaa nostella niitä treenikseen, niin eikö ne jaksaisi myös nostaa takaisin telineeseen? Olen aika voimakas tyttö ja jaksan kyllä nostaa tuon 43,5 kg tuonvertaisen matkan, mutta ei se mitään helppoa minulle ole. Joudun tarttumaan painoon kaksin käsin enkä pysty mitenkään hallitusti asettelemaan sitä telineeseen vaan täytyy vain toivoa, että vauhdikas heilautukseni osuu oikeaan. Kerran olen osunut harhaan, ja paino putosi siten, että käsi jäi tuon teräväreunaisen telineen ja painon väliin. Käsi oli kipeä ja mustelmainen monta päivää. Silloin kirosin kyllä kaikki laiskat bodarit alimpaan helvettiin. 


Tämä ylläoleva kuva on vaan liian tragikoominen. Hei, viiden kilon paino. Come on!


Ja usein jäävät painot myös laitteisiin. Vielä kerran: oletko varma, että seuraava treenaaja haluaa treenata juuri sinun painoillasi? Joillekin treenaajille laitteeseen jätetyn 25 kg kiekon siirtäminen voi olla hankalaa. Jos sinä siis jaksat nostaa vaikka useampiakin samanlaisia, niin jaksathan nostaa kiekot myös pois? Olen itse aiemmin ollut hieman epävarma salillakävijä. Kun en vielä osannut käyttää kaikkia laitteita tai varsinkaan treenata vapailla painoilla, tunsin aina oloni vähän ujoksi salilla. Ajattelin, että kaikki isot miehet tarkkailevat jokaista liikettäni ja naureskelevat huonoille suorituksilleni ja pienille painoilleni. En olisi varmasti kehdannut mennä ähräämään isoja painoja pois laitteista, joten tällainen laite olisi varmasti jäänyt käyttämättä. Mitä jos tehtäisiin kaikille tervetullut olo ottamalla painot pois treenin jälkeen? Viestitettäisiin, että ei tarvitse olla valmis lihaskimppu tullakseen salille treenaamaan? Että saa mennä jalkaprässiin tekemään toistoja vaikka ilman painoja, jos vaikka haluaa ensin kokeilla pelkästään laitteen liikerataa tai jos vaikka nivelet eivät raskaampaa painoa salli? Jalkaprässi taitaa nimittäin olla se yleisin laite, johon painot helposti jäävät. Tämä on empiirisen tutkimukseni tulosta. 

Kaikille uusille treenaajille tämä omien jälkiensä siivoaminen ei välttämättä ole itsestäänselvyys. Silloin voi mielestäni hyvässä hengessä huomauttaa ja kertoa kuntosalietiketistä. Voi olla, että tyyppi ei ole oikeasti tullut ajatelleeksi ja on vain kiitollinen, kun saa tietää. Harva ihminen kuitenkaan haluaa ärsyttää muita omilla teoillaan. 

Näin. Melkein syöksyin tänään jo aamulla salille, kunnes muistin, että illalla on taas useammat treenit peräkkäin ja oikeastaan kaikki lihakset ovatkin vielä hellänä edellisistä salitreeneistä. 

5 kommenttia:

 1. Joidenkin ihmisten yleistä tilannetajua, toisten huomioonottamisen puutetta ja laiskuutta kuntosalilla voi vain hämmästellä. Kuvien osoittamat tilanteet saa kyllä hartaimmankin Zen-munkin veren kiehumaan. Pienellä vaivalla kuntosalin saisi pysymään paljon viihtyisämpänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. On pieni vaiva nostaa omat painonsa, mutta suuri vaiva, kun joutuu illan päätteeksi nostamaan kaikkien painot.

   Poista
 2. "Harva ihminen kuitenkaan haluaa ärsyttää muita omilla teoillaan" Hehee, tuntuu kyl et aika moni just haluaa ärsyttää :D

  -patis-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, mutta ei ehkä tuntemattomia ihmisiä, joiden kanssa ei oo edes tekemisissä. Vai oonko mä vaan erityisen kiva ihminen? :P

   Poista
  2. Sä oot erityisen kiva, siitä se vaan johtuu!

   -patis-

   Poista