perjantai 4. tammikuuta 2013

Testissä: ryhmäliikuntatunnit

Treenikaverieni keskuudessa ryhmäliikuntatunnit eivät ole kovin suosittuja. Ymmärrän kyllä. Itsekin roikun mieluummin ylösalaisin, kasvatan voimaani erilaisissa akrobaattisissa liikkeissä ja koen sitä ihanaa onnistumisen tunnetta, kun opin uuden liikkeen tai parannan liikettä huomattavasti. Näiden upeiden lajien löytämisen jälkeen bilemusan tahdissa yksinkertaisten liikkeiden toistaminen ei enää innosta. Päätin kuitenkin antaa ryhmäliikunnalle mahdollisuuden ja kävin testaamassa pari tuntia. Tässä mielipiteeni ensimmäisen tunnin jälkeen. Koska en ottanut suunnittelusta huolimatta kameraa mukaan, kuvituksena vanhoja tankokuvia. 
Sh'bam
Sh'bam kuuluu Les Millsin lisenssitunteihin ja kestää 45 minuuttia. Les Mills -tunneille tyypillisesti ohjaaja veti määrätyt koreografiat määrättyyn musiikkiin. Kyseessä on tanssillinen tunti, jossa tehdään hieman erityylisiä askelsarjoja bilemusiikin tahtiin. Välillä hypähdeltiin balettimaisesti ja välillä pyöriteltiin pyllyä. Askelsarjat oli kyllä helppo oppia, mutta aina ei pysynyt mukana opettajan vaihtaessa taas toiseen askelsarjaan. Samat kuviot kuitenkin toistuu ja toistuu, joten nopeasti vaihdoistakin nappasi kiinni. Liikkeiden fiilistely jäi kyllä näin ensimmäisellä kerralla vähän vähemmälle. Tuntui jopa, että olen kadottanut tanssitaitoni, vaikka minulla on kahdeksan vuoden hiphoptausta. Mutta ehkäpä en ole vain tottunut seuraamaan nopeasti liikkuvan ohjaajan perässä vaan opettelemaan liikeet ensin rauhallisesti ja sitten vasta tekemään musiikin tahtiin. Sh'bamissa tosiaan olisi ollut varaa irroitella ja fiilistellä liikkeitä omalla tyylillä. Ehkäpä ensi kerralla osaan jo enemmän heittäytyä klubitunnelmaan klo 8.30 aamulla. ;) 

En siis tyrmää tuntia ihan täysin ja aion käydä myös uudestaan tunnilla, jos vain muilta treeneiltäni ehdin. Valitettavasti en kokenut urheilevani, mutta hauskaa ajanvietettä tämäkin. Suosittelen siis tuntia bailauksesta pitäville ja näkisin tämän myös toimivana rentoutuskeinona, kun ajatukset täytyy saada 45 minuutiksi muualle. 

BodyPump
BodyPump kuuluu myös Les Millsin lisenssijumppiin. Ohjelma ja musiikki ovat siis kaikkialla samat. Treenissä käytetään tankoa ja levypainoja sekä käsipainoja. Tällä tunnilla ei ole askelsarjoja. Olin tunnilla ainut ensikertalainen, joten ohjaaja ei ollenkaan keskittynyt selittämään, mitä pitäisi tehdä vaan yritin seurata vierustovereita. Onneksi viereeni sattui erittäin avulias tyttö, joka kertoi, millä painoilla mitäkin liikettä voisin kokeilla. Ah, enkeli. Muuten olisin ollut entistä enemmän pihalla. Lämmittelyjen jälkeen tehtiin aina yhden lihasryhmän liikkeitä yhden biisin ajan. Treeni vaati siis lihaskestävyyttä, kun itse olen tottunut kehittämään lähinnä voimaa. Niinpä neljän kilon käsipainot hauistreenissä alkoivat pian tuntua kumman raskailta. Huh. Kaikki liikkeet olivat perusliikkeitä ja niitä tehtiin vaihdellen tempoa. Välillä hitaasti alas ja hitaasti ylös, väillä nopeasti alas ja hitaasti ylös ja niin edelleen. Alkulämmittelyssä käytin yhteensä 10 kg painoja. Jalkatreeneissä latasin tankoon 17 kg ja käsitreeneissä minulla oli neljän kilon käsipainot. Kaikki painot tuntuivat sopivilta, vaikka lopussa olinkin jo aika puhki enkä jaksanut suorittaa ohjelmaa täydellisesti. No, ehkä ensi kerralla sekin sujuu paremmin, kun tietää, kuinka paljon voimia kannattaa säästellä ja milloin voi puristaa viimeiset mehut. 

Tämä tunti olikin jo lähempänä sellaista treeniä, josta pidän. Ensimmäinen kerta oli pientä hakemista ja vierustovereiden vilkuilua, jotta pysyy mukana. Ensi kerralla pystyn varmasti paremmin keskittyä omaan treeniini ja liikkeiden puhtaaseen suorittamiseen, kun ei tarvitse kääntyillä ja vääntyillä nähdäkseen, mitä muut tekevät. 


Tässä tällaiset pienet "eka kerta" -fiilikset tunneista. Aion kokeilla myös muita tunteja lähiaikoina, joten niistä sitten luvassa samanlaista raportointia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti